Tarieven freelancers kelderen

Tarieven freelancers kelderen

En het leek een paar jaar nog zo leuk: als freelancer (of zzp'er, wat u wilt) aan de slag gaan en zelf je tijdsbesteding en inkomen bepalen. Jammer, maar helaas. Ook de freelancers hebben stevig moeten inleveren, zo blijkt uit een peiling van Hoofdkraan.

Een freelancer rekent anno 2012 gemiddeld 42 euro per uur, 15% minder dan een jaar geleden toe er nog gemiddeld € 49 werd gerekend en 42% minder dan twee jaar geleden. Waar het vorig jaar nog aantrekkelijk was om werk te laten doen in Groningen in plaats van in Amsterdam waar het bijna twee keer zo duur was, is dit jaar het verschil een stuk minder groot.

Marketeers en tekstschrijvers hebben de grootste klap gehad. Zij zijn 35% minder gaan verdienen. Website-bouwers, app-bouwers en programmeurs rekenen 10% minder dan vorig jaar. Alleen secretaresses en personal assistants zijn meer gaan vragen. Vorig jaar zaten zij nog aan de onderkant met € 32 per uur, inmiddels rekenen ze € 40 per uur.

Het onderzoek van Hoofdkraan.nl (voormalig Freelancematch.nl) is gehouden onder 15,412 freelancers en vergelijkt de tarieven van 19.440 offertes.

Bron BusinessBox

Tags Freelance, Ondernemers, tarieven, tarief, uurloon