Ondernemerstips

De een voelt zich op een netwerkbijeenkomst als een vis in het water en twittert erop los, terwijl de ander niet weet wat hij aan moet met zijn stapel visitekaartjes. Wat kun je nou precies met netwerken en wat levert het op?

Wat levert netwerken jou op?

Netwerken kan jou iets concreets opleveren, bijvoorbeeld een nieuwe opdracht. Een ander voorbeeld is dat je geld bespaart door samen met ondernemers uit de buurt de kosten van een beveiligingshek te delen. Het effect is dus niet altijd precies te noemen. Belangrijk is wel dat de mensen in jouw netwerk weten wat je doet. Iemand die je maanden geleden op een netwerkborrel hebt ontmoet kan jou zomaar vragen of je een website wilt bouwen of iets dergelijks.

Waar kun je netwerken?

Netwerken kan overal. Zowel online als offline. Je kunt mensen aanspreken op een netwerkborrel of een Open Coffee-bijeenkomst. Of je laat je netwerk groeien door actief bezig te zijn op social media zoals Twitter, LinkedIn, Facebook, etc.

Welk netwerk past bij jou?

Om uit te zoeken welk netwerk bij jou past, kun je verschillende bijeenkomsten bezoeken. Sluit je aan bij een netwerkorganisatie in jouw regio of woonplaats en leg contacten tijdens een receptie of congres. Kies een netwerk dat aansluit bij jouw branche, vrouwelijke, jonge of allochtone ondernemers, pas gestarte ondernemers of bijvoorbeeld een winkeliers- of belangenvereniging.

Netwerken voor starters

De KvK organiseert regelmatig netwerkbijeenkomsten voor starters. Een bedrijf heeft in het 1ste jaar meer kans van slagen als je samenwerkt met andere ondernemers. Eendracht maakt macht.