Nederlandse bedrijven hebben relatief lage schuld

geldIk heb zo’n ongelofelijke hekel aan financiële schulden. Niet normaal. Überhaupt schuw ik zo’n beetje alles wat met het woord ‘schuld’ te maken heeft. Een heel verkeerd woord. Wellicht dat ik me daarom met mijn bedrijven zo goed thuis voel in Nederland:-)

 

De schulden van het Nederlands bedrijfsleven liggen namelijk relatief laag in vergelijking met andere westerse landen. Het geeft ons land een relatief goede uitgangspositie. Zo meldt het Financieel Dagblad naar aanleiding van het onderzoek van het adviesbureau McKinsey. Onderzoekers van McKinsey onderzochten de schuldenlast vanbedrijven in verschillende sectoren van elf ontwikkelde economieën. Daarbij bekeken zij 45 historische periodes van schuldvermindering, om te zien wanneer een hoge schuld tot problemen leidt.

 

Schuld teruggeschroefd

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, exclusief financiële instellingen, hebben hun schuld beduidend teruggeschroefd ten opzichte van hun boekwaarde in de jaren voor de financiële crisis. Hun positie is daardoor beter dan die van andere westerse landen. Dit geldt volgens de onderzoekers vooral voor de grotere ondernemingen.

Vuurkracht

Onderzoeker Charles Roxburgh: ‘Die lage schuldenlast is gunstig voor Nederland, zeker in het licht van deze specifieke crisis. Regeringen en consumenten kunnen we doorstrepen als mogelijke groeimotoren. Het bedrijfsleven moet het herstel aanjagen. Gelukkig zit daar veel vuurkracht en beginnen zij weer te investeren.’

Staatsschuld, consumentenschuld en bankenschuld

En andere factor die meespeelt bij de gunstige uitgangspositie is de relatief lage staatsschuld. De consumentenschuld is daarentegen wel relatief hoog, vergeleken met de andere onderzochte landen. De onderzoekers concluderen dat dit geen probleem is, mits de huizenprijzen geen snelle daling beleven. Aan het begin van de crisis hadden de Nederlandse banken ongeveer een even hoge schuldenlast als de banken uit de andere onderzochte landen. Maar de schuld van de financiële sector is in Nederland wel hoog.

Bron: Ondernemen.blog.nl