Let op: Aanvraag VAR 2013

In de praktijk blijkt dat veel zzp'ers zich bij het invullen van de aanvraag Verklaring arbeidsrelatie afvragen of ze het wel goed doen. Waar moet je op letten?

Verklaring arbeidsrelatie. Indien je als freelancer of zzp'er werkzaamheden in opdracht uitvoert voor een bedrijf, word je meestal gevraagd om een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te overleggen. Uit de praktijk blijkt dat veel zzp'ers bang zijn om iets fout in te vullen, waardoor zij geen juiste VAR ontvangen. Hoe werkt dit nu precies?

Per activiteit. Een VAR moet worden aangevraagd per soort werkzaamheden. Dus als je bijvoorbeeld timmerwerkzaamheden verricht en hiervoor een VAR heeft, dan is deze VAR niet geldig voor andere werkzaamheden, zoals stukadoren. Tip. Omschrijf de werkzaamheden in uw aanvraag niet té eng. Als je zowel timmert als stukadoort, gebruik dan bijvoorbeeld de term 'werkzaamheden in de bouw'.

Eén factor nooit beslissend. In de aanvraag worden 25 vragen gesteld over de werkzaamheden en onder welke voorwaarden je deze verricht. De beoordeling van je ondernemerschap hangt niet af van het antwoord op één enkele vraag, maar vindt plaats op basis van het geheel. Dus als je nauwelijks investeert of geen reclame maakt, dan kun je toch een VAR-winst uit onderneming ontvangen. Bijvoorbeeld vanwege de risico's die je wellicht loopt (wanbetaling, aansprakelijkheid).

Belangrijke vragen. Het is wel zo dat bepaalde vragen zwaarder wegen dan andere. Met name de vragen over het aantal uren dat je werkt, je risico's, je omzet, je verhouding tot je opdrachtgever en het aantal opdrachtgevers in een jaar zijn van doorslaggevend belang.

Afwijzen of andere VAR? Als je een VAR-winst uit onderneming heeft aangevraagd maar je voldoet niet aan de voorwaarden, dan ontvang je mogelijk een VAR-loon uit dienstbetrekking. Je hebt daar echter niet om gevraagd. Kan de fiscus jouw aanvraag VAR-winst uit onderneming niet gewoon afwijzen? Deze vraag kwam onlangs nog aan de orde voor de Hoge Raad. De Hoge Raad concludeert in deze zaak dat de Belastingdienst na de aanvraag een afwijkende VAR mag uitreiken. Anders zou de regeling wel erg ingewikkeld worden. Opletten dus!