Wil je weten wat voor jou van toepassing is?
We helpen je graag verder

Het COVID-19 virus ofwel Coronavirus treft ons allemaal, nationaal en internationaal. Werkgever of werknemer, iedereen zal zich moeten aanpassen. De regering heeft een aantal richtlijnen opgesteld, daarnaast zijn er ook diverse regelingen van kracht waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Op dit moment stapelen de ontwikkelingen zich in hoog tempo op, met de informatie in deze blog bieden we ondernemers binnen het MKB handvatten om in deze tijd daadkrachtig te handelen. Uiteraard kun je voor meer informatie en advies terecht bij jouw persoonlijke oamkb bedrijfsadviseur.


?Hoe gaan we om met deze situatie?

Ondernemers zullen specifieke uitdagingen in de komende periode voor hun kiezen krijgen. Hier zijn enkele algemene aandachtspunten:

 • We bevinden ons in een uitzonderlijke situatie die niemand heeft kunnen voorzien. Dit betekent een noodzaak voor flexibiliteit en aanpassingsvermogen als ondernemer op basis van feitelijke informatie.

 • Op dit moment wordt door de regering gepland in weken, met dagelijks wijzigingen op basis van nieuwe informatie. Plan als ondernemer vooruit op basis van maanden, minimaal tot en met het derde kwartaal van 2020.

 • Gezien de huidige situatie op 18 maart 2020 voorzien we de grootste uitdagingen in kwartaal 2, met een licht herstel in kwartaal 3 met hopelijk weer groei in kwartaal 4. Houd dus rekening met enkele zware maanden voor de hele economie.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er voor ondernemers?

Om de tent draaiende te houden is het mogelijk dat je additionele financiering moet regelen, of dat je wijzigingen aanbrengt in de huidige financiering. Hier zijn een vijftal opties voor bedrijven:

 1. Financieren van facturen wanneer er al een bestaande rekening-courant loopt.

 2. Financiering op basis van de inventaris die aanwezig is binnen de organisatie.

 3. Een herfinanciering op basis van lagere maandlasten.

 4. Een hypothecaire lening met rente die aan het einde van de lening afgelost wordt.

 5. Standby krediet, een rekening-courant met een buffer krediet op basis van prestaties uit het verleden.

Op zoek naar een passende financiering voor jouw onderneming? Neem contact op met de oamkb bedrijfsadviseur.

Borgstelling MKB-kredieten is verruimd

Binnen de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) wordt normaal gesproken een zekerheid gehanteerd van 50%. Dit percentage is nu verhoogd tot 75%. Om voor deze verruiming in aanmerking te komen moet de onderneming in 2019 goede prestaties hebben neergezet, de mogelijke daling in omzet of bedrijfsresultaten moeten direct betrekking hebben op het COVID-19 virus. Het grootste deel van deze financieringen zal verstrekt worden via de grote banken ABN Amro, ING Bank en Rabobank. Daarbij zal naar de volgende informatie worden gevraagd:

 • Een schatting van de inkomstenderving in de komende periode, en hoe lang dit waarschijnlijk zal gaan duren.

 • Op welke wijze er gesneden kan worden in de kosten.

 • Voor welke periode het bedrijf nog kan voortbestaan op basis van de huidige financiële positie.

 

18 maart 2020

Meest recentHoe creëer je marktwaarde?Fiets van de ZaakCreatieve ideeën van ondernemers met moedElektrische auto van de zaakAuto van de ZaakTerug in de tijd

Vaker goede info en leuke ondernemersberichten?