Wil je weten wat voor jou van toepassing is?
We helpen je graag verder

Jouw werknemers hebben hard gewerkt in het afgelopen jaar. Daar mag best wel iets tegenover staan. Je bent zelf trouwens ook druk in de weer geweest. Misschien een goed moment voor een bedankje in de vorm van euro’s op de bankrekening? Je wilt er uiteraard voor zorgen dat het geld in de juiste zakken terecht komt, met een onbelaste bonus hoef je niet de staatskas te spekken. Hier zijn een drietal mogelijkheden om een onbelaste bonus uit te keren op basis van de werkkostenregeling.

Meer weten over de onbelaste bonus of andere vormen van geld uitkeren zonder de hoofdprijs te betalen? Neem contact op met jouw lokale OAMKB adviseur.


Werkkostenregeling

Vrije ruimte

Wanneer je een vergoeding, verstrekking of andere zaken ter beschikking stelt kun je deze in de werkkostenregeling onderbrengen. Er is een vrije ruimte van 1,2% van de loonsom binnen deze regeling. Je kunt vergoedingen (geld dus), verstrekkingen en andere zaken als onbelaste bonus uitkeren. Wat boven dit percentage uitkomt wordt voor de werkgever met 80% belast als eindheffing. Hoewel dit een hoog percentage is, valt het in praktijk doorgaans wel mee wanneer een belaste vergoeding gebruteerd wordt. Dat wil zeggen dat wat er betaald is, wordt omgerekend naar een bruto salaris. Er worden dan geen premies of andere kosten afgedragen over de eindheffing van de werkkostenregeling, maar alleen loonbelasting.

Gebruikelijkheidstoets

De vergoeding of andere uitkering mag niet meer afwijken dan 30% van de gebruikelijke norm. Deze regel is in het leven geroepen om misbruik van deze regeling tegen te gaan. Wanneer je dus een onbelaste bonus van pakweg 1 miljoen euro wilt overboeken zal de fiscus het hier doorgaans niet mee eens zijn. Zoals vaak het geval is kan ook hier weer een uitzondering gemaakt worden. Tot een bedrag van 2.400,- euro per werknemer op jaarbasis zal de Belastingdienst er geen probleem van maken, er is daarmee geen risico op een naheffing.

Eindheffing

Het blijkt in de praktijk dat er vrijwel geen eindheffing wordt afgedragen door werknemers, daarmee wordt de vrije ruimte niet compleet benut. Slechts 3,6% van de werkgever maakt volledig gebruik van deze regeling, daarbij zijn het vaak de kleinere bedrijven die dit voordeel over het hoofd zien. Het resultaat is meer belasting afdragen dan strikt noodzakelijk is.

Voor heldere informatie en duidelijke oplossingen kun je terecht bij het OAMKB administratiekantoor in jouw regio.

Meest recentWat je moet weten over digitaal ondertekenenLiever een lager verplicht salaris ontvangenPrijsindexatie bepalen voor ondernemersOnbelaste bonus tot 2.400,- voor werknemers en DGAKleine ondernemers krijgen het makkelijker door verhoogde grens BTW vrijstellingTerug in de tijd

Vaker goede info en leuke ondernemersberichten?